Onze werkwijze

Bij Dutch language lab werken we in kleine groepen. Het doel is om in korte tijd Nederlands te leren begrijpen, spreken en te durven communiceren  in de praktijk. Dutch language lab maakt gebruik van de Delftse Methode.

Delftse methode

Een nieuwe taal leer je zo snel mogelijk door die taal zo intensief mogelijk te gebruiken. U leert met de De Delftse methode vooral de meest gebruikte woorden en handige zinnen in een rijke context. Die kunt u direct in de praktijk gebruiken. Al na een paar lessen kunt u gesprekjes voeren en goed antwoord geven op vragen in het Nederlands. Het leren van de woorden en de zinnen gebeurt in drie stappen: huiswerk maken, praten in de les en toetsen maken. De kern van de methode is de conversatie in de les.

Al vanaf les één wordt in de les Nederlands gesproken en verwachten we van u dat u de docent en de andere cursisten kan verstaan en dat u terugpraat in het Nederlands!

Elk dagdeel behandelen we één of twee hoofdstukken in de conversatieles. De docent is de gespreksleider en zorgt ervoor dat alle woorden uit de geleerde les aan de orde komen en dat iedereen actief deelneemt aan het gesprek. Gemiddeld besteden we één conversatieles van een uur aan één hoofdstuk. Zo kunnen we in een intensieve cursus het Groene Boek in vijf weken (20 lesdagen) doorwerken. In een minder intensieve cursus ligt het tempo lager en wordt een hoofdstuk verdeeld over twee contacturen. Op die manier kan de docent de teksten wat uitvoeriger behandelen en herhalen.

Door actief mee te doen aan de conversatielessen maakt u snel vorderingen. U zult merken dat u al vanaf de eerste les deelneemt aan interessante en afwisselende gesprekken in het Nederlands.

 

Toetsing

Na iedere les maakt u een schrijf- of luistertoets over de besproken tekst om te toetsen of u de les hebt begrepen en of u voldoende vorderingen maakt. Daarnaast maakt u nog een tussentoets halverwege de cursus en een eindtoets aan het einde van de cursus.

 

Grammatica

Grammatica is een belangrijk onderdeel van iedere taal, daarom besteden we ook voldoende aandacht aan dit onderdeel. U zult bij het voorbereiden van de teksten voor de les grammaticale kwesties tegenkomen. Deze worden apart weergegeven per hoofdstuk. De uitleg volgt aan de hand van voorbeelden, waarbij zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van grammaticatermen. In de les besteden we de laatste tien minuten aan grammatica en kunt u zelf vragen stellen over dit onderdeel.

 

Huiswerk

Om de conversatielessen zo effectief mogelijk te laten verlopen, is een goede voorbereiding thuis noodzakelijk. Het uitvoeren van de leertaken thuis kost per tekst gemiddeld zo’n twee tot drie uur. Die voorbereiding verloopt globaal in vier stappen:

Stap 1 Luisteren en lezen met de tekst zichtbaar, met pauzes en nazeggen; woorden en grammatica opzoeken

Stap 2 Luisteren en lezen met de tekst zichtbaar, zonder pauzes

Stap 3 Luisteren en lezen zonder zichtbare tekst, met pauzes en nazeggen

Stap 4 Luisteren, de hele tekst achter elkaar

Om te testen of u voldoende geleerd heeft om de conversatieles te volgen, kunt u zich vervolgens online testen met de luistertoets en de grammaticatoets!